Tuesday, June 21, 2011

Gruusiast enne Gruusiat

Väljalennuni on jäänud veel pisut rohkem kui päev, seega on esimeste gruusiateemaliste mõtete kirjapaneku jaoks just see kõige õigem hetk kätte jõudnud.
Huvitav on see, et täpselt nüüd ei teagi, kas läheme Aasiasse või jääme Euroopasse - Gruusiat paigutatakse erinevates kohtades erinevatesse maailmajagudesse... ja tegelikult vahet polegi - ütleme siis lihtsalt, et läheme Taga-Kaukaasiasse.  Põnev on ka see, et kui tavaliselt on reiside planeerimisel heaks abimeheks Google Maps, siis Gruusia puhul pole see variandiks. Nimelt on Gruusia teedevõrgustik Google Maps' is kaardistamata. Kui juba põnevate asjade üleslugemiseks läks, siis mainin ära ka, et Läti-Gruusia-Läti lennud toimuvad miskipärast alati öösiti. Nii on see meie lendudega, kui ka mitmete teiste puhul, kelle kommentaare internetist leidsin.

Natuke meie plaanist.
22.06.2011
Departure:  19:55 Riga - Arrival: 00:25 ( Thu 23/06 ) Tbilisi

trip.ee vahendusel leidsime Tbilisis ühe kodumajutuse, mis tundus olevat igati OK (kas tundus õigesti, sellest kirjutame juba hiljem). trip.ee postitus selline:

Tore kodumajutus Tbilisi kesklinnas

Kameeleon 14. juuli 2010 19:16 GruusiaReisiöömaja

Olime siin ise 2 korda, igati tore. Asub Vabaduse platsi naabruses (150 m), metroo ca 300 m. Vanalinna 5 min jalutada. Pererahvas on lahke ja igati abivalmis vanapaar, hommikusook oli fantastiline. Tuldi meile oosel autoga lennujaama vastu ja viiakse meid oisele lennule ka. Lennujaama 1 ots on 15 Euri (vastavuses ametliku taksohinnaga) ja oomaja hommikusoogiga on 15 Euri inimene. Toas on internet.
Kui kellelgi tekkis selle kodumajutuse vastu huvi, lisan kontaktid:
Eduard, mobiil +995 93 171019, kodune +995 995 39579, koneleb nii inglise kui vene keeles (gruusia keeles muidugi ka).
Ta pojal on email,
andrewtoev@aol.com . Eduardil endal on ka, aga selle pean üle täpsustama.

Juba neile helistamine oli lahe. Kõigepealt vastas perenaine, kes kohe suurest vaimustuses hõikas ülejäänud pererahva telefoni juurde stiilis: "Eestist helistatakse! Eestist helistatakse!" Peatselt oli telefonitoru juba rännanud peremehe Eduardi enda kätte ja viimaks ka nende poja Andro pihku. Igal juhul saime nendega jutule ning ülejäänud suhtlus toimus e-maili vahendusel Androga (täpsustan siinkohal ka, et viimane e-mail, millelt Andro meile kirjutas on ülalpool väljatoodust erinev: macandrews@mail.ru - ehk kui keegi siit kontakti võtab, tasub proovida mõlemat aadressi). . Juba esimeses kirjas küsiti, mida hommikusöögiks eelistame ja rõhutati selle suurust :) oeh...ma mõtlen juba hirmuga, kuidas me sealt Gruusiast tagasi "veereme". Pilte nende kodumajutusest saab vaadata ka: http://www.roomrent.narod.ru/

Andro lubas organiseerida meile ka pick-up'i lennujaama. Hindadest nii palju:
Price per night per person 15 EUR (includes a large breakfast).
Pick-up lennujaamast 10 EUR.

Nende juures ööbime kokku 3 ööd (2 ööd alguses ja 1 lõpus). 22.06 - 24.06 - Tbilisi

24.06 - Tbilisi - (Marelisi) Borjomi-Kharagauli NP (24.06 - 27.06)
http://www.railway.ge/ andmetel peaks meil väljuma rong (nr. 12, 18 või 24) Tbilisist kell 9.05. Marelisis peaksime olema ca 3 tunni pärast.
http://www.borjomi-kharagauli-np.ge/ andmetel peaks olema Marelisi sobiv peatus, et siseneda Borjomi Kharagauli Rahvusparki, kuhu me plaanime jääda kolmeks ööks. Teeme ehk mõne mägimatka, supleme Borjomi vees ja vaatame ära Vardzia koopad... teeme nii nagu parasjagu tunneme :)

Esimene öö peaks mööduma Marelisis (24.06-25.06) - hetkel kindel majutus puudub aga mõtleme proovida Marelisi Guesthouse'i, ja teised kaks ööd Borjomis (25.06-27.06). Üheks ööks jääme Levani (rahvusvaheline nimi: Leo) juurde, kelle kodu peaks olema täpselt keset Borjomi linnakest. Tema leidsime Lonely Planet travel foorumist, kus kiideti tema head inglise keele ja klaverimängu oskust. Levani juurde saame jääda ainult üheks ööks, kuna edasi olid tema toad juba broneeritud, aga ta promos agaralt oma naabrit, seega kes teab, võibolla külastame ka tema ära.
Levani hind:
1 inimene 25 lari koos hommikusöögiga.

Levani kontakt:
jango.geo@gmail.com
+995 74 86 15 16

Levan saatis ka kaardi, kuidas tema kodu (Pirosmani kucha 18) üles leida :)

27.06 - Marelisi - Tbilisi
Rong peaks Marelisist väljuma 15.34 (nr. 11, 17 või 23), seega õhtuks Tbilisisse ning viimase öö oleme samuti bookinud ära Andro ja tema vanemate juurde.

28.06 tuiame Tbilisi lähistel ja õhtul sätime lennujaama, et siis (eriti veidral kellaajal) alustada tagasilendu Läti suunas. Departure  03:25 Tbilisi :S. Tagasi Eestimaa pinnal oleme 29.06 hommikupoolikul, mil lähme kohe ka oma koerabeebi, Rudolfi,  järgi.

 Meie pisike poiss - Rudolf (sünd 03.05.2011)


Mõned faktid Gruusiast:
Gruusia gruusiakeelne: Sakharthvelo
Naabrid: Venemaa, Aserbaidžaan, Armeenia, Türgi
Rahvastik: Grusiinid, aserid, armeenlased, abhaasid, osseedid
Põhilised usundid: Õigeusk, islam
Valuuta: 1 GEL (lari) = 2,33 EUR

Eks siis pärast ole näha, kas meie reis ka algselt planeeritule välja kukub, sest põhimõtteliselt oleme avatud muudatustele ja üritame olla spontaansed... ikkagi (mini)puhkus ju :) Samas on hea minna sellisesse kanti, mis isegi Google's on kaardistamata pisutki ettevalmistunult.

HEAD REISI MEILE! :)

1 comment:

  1. Head reisi meie poolt ka, ise ootame paremat ilma, et merele minna, aga vaadates ilmateadet, eriti tuuleinfot on see järjest kahtlasem :( näis kuidas jaanipäev kujuneb. Algsest plaanist täna õhtul Pedasaarele sõita igaljuhul loobusin.

    ReplyDelete